viool.png

In de fytotherapie wordt gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van planten, ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Veel planten hebben namelijk een specifieke werking op een bepaald orgaan of lichaamsproces. Zo zijn er bijvoorbeeld weerstand verhogende, koortswerende en pijnstillende planten. Behalve bij lichamelijke klachten, kunnen ze ook bij emotionele problemen genezend werken. 

In de natuurgeneeskunde wordt niet alleen gekeken naar de specifieke werking van de inhoudsstoffen van een plant, maar ook naar het uiterlijk, kleur, karakter en groeiwijze van de plant. Door de plant uit te zoeken op het karakter van het dier, wordt de geneeskrachtige werking ervan vergroot. 

Het werken met kruiden is een zeer voor de hand liggende therapie bij dieren. In de natuur blijken dieren die ziek zijn namelijk intuïtief op zoek te gaan naar kruiden. Deze zogeheten zelfmedicatie is een goede manier om dieren het juiste kruid uit te laten zoeken. Voor paarden, geiten en konijnen is dit goed mogelijk in de vorm van een kruidenwei.