roos2.png

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële (geurende) oliën die worden gewonnen uit de wortels, stengels, stammen, bladeren, bloemen, vruchten, zaden, takken en harsen van planten en bomen. Ze bevatten de ware kracht van een plant. 

Essentiële oliën bevorderen de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid. Vooral bij dieren is hun werking intens; dieren gebruiken immers geur als communicatie middel, ze hebben een beter reukvermogen dan mensen. De oliën kunnen bij dieren op verschillende manieren worden toegepast.

Inademing
Dit heeft een werking op de psyche, emoties en de luchtwegen. Inademing via een aromalamp, verdampingssteen, geurdoekje of stoombad is bij dieren een veel toegepaste methode bij luchtwegproblemen, maar ook om een dier te kalmeren of juist op te vrolijken. 

Inname
Via deze weg bereikt de olie het gehele lichaam. Voor een goede opname wordt vaak een emulgator gebruikt in de vorm van honing of melk. Omdat de oliën sterk werken, wordt deze methode bij dieren niet zo vaak toegepast. Voor kleine diersoorten zijn pure oliën te sterk en werken we liever met sterk verdunde oliën, de zogenaamde hydrolaten.

Massage
Essentiële oliën worden bij dieren vaak uitwendig toegepast in de vorm van een massageolie. Behalve een werking op de huid en de onderliggende organen en structuren zoals pezen, spieren en gewrichten, hebben ze vanwege hun sterke geur ook een effect op het gedrag en de emoties van een dier. De oliën helpen een dier te ontspannen bij pijn en stress, maar ook bij wondverzorging om ontstekingen en jeuk te behandelen.